Zwemregeling Goes uitgebreid

Hogere bijdrage door gemeente en garantie zwemdiploma B

Gemeente Goes vergoedt meer zwemlessen en geeft een garantie voor zwemdiploma’s A en B aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Op deze manier kunnen ook kinderen uit deze gezinnen veilig zwemmen in open water en in zwembaden met attracties.

Eén loket
Voorheen konden ouders bij verschillende partijen een vergoeding aanvragen voor zwemlessen. Uit de praktijk bleek dat niet alle vergoedingen even bekend waren, waardoor mensen niet al het geld gebruikten waar ze recht op hadden. Vanaf nu loopt het uitgeven van de vergoeding via één loket: Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ouders krijgen daar twee vouchers: één van 225 euro vanuit het Jeugdfonds en één van 725 euro vanuit de gemeente. Ouders hoeven geen eigen bijdrage te betalen voor de zwemlessen. Het aanvragen van de vouchers kan alleen via een tussenpersoon. Dit zijn SMWO of Stichting Leergeld.

Zwemdiploma’s A en B
Met de vouchers kunnen kinderen uit de gemeente Goes terecht bij het zwembad Omnium en Zwemschool Goes. Bij het Omnium krijgen ze voor een vast bedrag een pakket zwemlessen. Daarbij krijgen ze de garantie dat de kinderen aan het einde van dit zwempakket diploma’s A en B hebben gehaald. Zwemdiploma B is aan de zwemregeling toegevoegd, omdat dit diploma zorgt voor veiliger zwemmen in open water en in zwembaden met attracties.

Bij Zwemschool Goes krijgen de kinderen zwemlessen ter waarde van de vouchers. Er is hier geen diplomagarantie, maar door de kleinere zwemklassen en de mogelijkheid voor privélessen, is ook hier de mogelijkheid om binnen het lessenpakket de zwemdiploma’s A en B te halen.

Zwemvaardigheid belangrijk
Zeeland is omringd door water. Zwemvaardigheid bij kinderen is daarom erg belangrijk. Het afgelopen jaar bleek dat meerdere kinderen moesten stoppen met zwemlessen door de financiële situatie thuis.

Als gemeente vinden we dat kinderen gelijke kansen in het onderwijs en de samenleving moeten hebben. Ieder kind moet de kans hebben om te leren zwemmen. Daarom hebben wij de zwemregeling uitgebreid, zodat ook de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen veilig kunnen zwemmen’, aldus wethouder André van der Reest.