Informatieavond toekomstbestendige brandweerzorg Zeeland

 

Op 14 september was de informatieavond toekomstbestendige brandweerzorg Zeeland, georganiseerd door Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.
Deze avond was door de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers georganiseerd naar aanleiding van de eventuele sluiting van de brandweerkazerne in Wemeldinge. Deze plannen lijken volgens VBV op een boogde reorganisatie in Noord-Holland waar men een “reorganisatie met minder kazernes” op het oog heeft.
Hoewel VRZ nog geen plannen in deze richting bekend heeft gemaakt, mochten die er zijn, was de VBV van mening deze informatieavond te moeten organiseren voor raadsleden en vrijwillige brandweerlieden in Zeeland.
Door de bestuursleden Ton van der Vossen, Jack Kusters en Ronald Kraan, drie enthousiaste mensen die de brandweer wereld goed kennen werden we meegenomen in de wereld achter de rode wagens.
In een twee uur durende presentatie werden de aanwezigen voorgelicht over de voor-en nadelen van “efficiënte” brandweer. Efficiënt tussen aanhalingstekens want volgens de VBV is efficiënt niet altijd beter en veiliger.
Naast de discussie over het sluiten c.q. verplaatsen van kazernes, met alle voor en nadelen, werden de aanwezigen bijgepraat over opkomsttijden, aanrijtijden, het belang van een vrijwillig brandweerkorps en de kosten die hier mee gemoeid zijn ( aanzienlijk goedkoper dan een volledig brandweerkorps in vaste dienst ), de opleiding tot brandweerman met alle nog bijkomende taken ( alle brandweerlieden in zowel vaste dienst als vrijwilliger krijgen de zelfde opleiding ), werd ook aangegeven wat de taak van de gemeenteraad hier in is.
Een informatieve avond met dank aan de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Voor info www.brandweervrijwilligers.nl