Gemeenteraad 14 maart 2019. Toespraak Stan Meulblok over Henk

 

Afscheid Henk

 

Dat we hier vanavond samen zijn om Henk te herdenken is voor ons allen een grote schok. Nog zo actief in het leven en gisteren zo abrupt bij ons weggevallen.

 

Niet alleen nog erg actief, maar nog net zo gedreven als in zijn jongere jaren zette Henk zich in voor anderen in de samenleving.

 

Of het nu ging om het openbaar onderwijs, waarin hij als meester Henk bij velen in het geheugen zal blijven of voor de voetbal, de vakbond, de ouderenbond of Wilhelminadorp.
De lijst van maatschappelijke functies is eindeloos en typeert Henk zoals hij was. Iedereen die op welke manier ook met Henk te maken heeft gehad, zal hem kenmerken als een gedreven, gepassioneerd, emotioneel en ja ook soms een eigenwijze en volhardende man. Hij stond voor wat hij vond. Maar Henk was voor alles een heel sociaal mens.

 

Iemand waarvan je meteen wist wat je aan hem had. Henk was namelijk puur. Een type van “what you see is what you get”. Geen toeters en bellen en wars van franje. Doe maar gewoon en niet te veel poespas. Dat was Henk.

 

Opkomen voor de “arme donders” is één van de vele markante uitspraken van Henk. Een uitspraak die bij velen het beeld bevestigen dat Henk er alles aangelegen was om vanuit zijn sociaal gedachtengoed op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. En dat met een uitgesproken mening over iedereen die hierin een belemmering bij was. En die mening mocht iedereen dan weten ook.

 

Zeker alle jaren als lid van de gemeenteraad en ja zelfs tot aan gisteren toe, bleef die sociale gedachte een belangrijke drijfveer voor Henk. Zich inzettend voor de zwakkeren en gestorven in het harnas. Henk was dan ook niet het type om stil te zitten en cijferde in dit geval zijn gezondheid misschien we te veel weg. Een wijze les misschien voor ons allen.

 

Vanuit zijn rol als raadslid was Henk dan ook al die jaren van belang voor Goes. Een rol die hem op ’t lijf geschreven was en waar hij zeker ook trots op was. Toch een stukje ijdelheid noemde hij het in een interviews eens.

 

Een luisterend oor voor iedereen, met, dat dan weer wel, gevraagd of ongevraagd een duidelijk mening van Henk. Waar het ook over ging, Henk had er een mening over. Maar wel altijd oog voor de menselijke kant van de zaak en waar mogelijk met acties om de betrokkene te helpen.

 

Soms van mening verschillen en daar een hele tijd over discussiëren. Wat zal ik het missen.

 

Voor de Partij voor Goes was Henk een onmisbare schakel en zal zijn lege stoel een enorm gat slaan in onze fractie. Als medeoprichter was Henk een drijvende kracht binnen de partij en ondanks zijn terugtreden als raadslid nog even fanatiek als in zijn jonge jaren en een grote steun voor iedereen binnen de fractie.

 

We zullen Henk niet alleen missen om zijn enorme kennis van de Goese politiek en vooral van de Goese samenleving, maar we zullen hem vooral missen als mens.

 

Onze gedachten gaan dan ook allereerst uit naar Joan, Remy, Gonneke, Erik en de kleinkinderen en iedereen die Henk een warm hart toedragen.

 

Stan Meulblok